Naperőművek, napkollektoros és napelemes rendszerek tervezése és kivitelezése, geotermikus energia hasznosítása

Az elmúlt évek energia árainak ugrásszerű növekedése következtében egyre nagyobb igény mutatkozik a megújuló energiaforrások (napenergia, vízenergia, szélenergia, geotermikus energia, bioetanol, stb.) hasznosítására. E megújuló energiaforrásokat - a költséghatékonyabb működtetés céljából - napjainkban elsősorban melegvíz előállításra és fűtésrásegítésre, valamint medencefűtésre használjuk.

 

A melegvíz előállításának leggazdaságosabb módját ma a napkollektoros rendszerek biztosítják. A korszerű technológia nemcsak a használati melegvíz előállítását teszi lehetővé, hanem nagyobb kollektorfelületek révén a házak fűtéséhez is hozzásegíthet. Napjainkban e rendszerek alkalmazása a legelterjedtebb. Számos érv szól a napenergia alkalmazása mellett: ez a környezetkímélő, tiszta energiaforrás mindenütt rendelkezésre áll, bárki számára elérhető, és nem fogy el, és ezek a napkollektoros rendszerek a hagyományos fűtési és melegvíz előállítási rendszerekkel is kiválóan kombinálhatóak. Egy jól megtervezett, jó minőségű alapanyagokkal szerelt napkollektoros vagy napelemes rendszer évente akár 60-70%-os energia- és költségmegtakarítást is eredményezhet az épület fűtési költségében vagy villamos energiafogyasztásának csökkentésében.

Mint minden a hagyományostól eltérő, alternatív fűtési rendszer esetén, így a hőszivattyúknál is a fűtési költségek csökkentése az egyik legfőbb szempont.

Geotermikus energiát (a föld hőjét) fűtésre és hűtésre egyaránt jól fel tudjuk használni az általunk alkalmazott hőszivattyús rendszerekkel